Mezun Oluyorum 2023
Depremzedelere Ergoterapi Desteği
Ankara'ya gelmiş olan tüm depremzedelere, bölümümüze başvurmaları halinde ücretsiz ergoterapi hizmeti verilecektir. Ayrıntılı bilgi...
El Rehabilitasyonu

El, kişilerin günlük yaşamın içinde yer almasını sağlayan ve beyinden alınan bilgileri fonksiyona çeviren en önemli organdır. Günlük yaşamda neredeyse her aktivitede kullandığımız ellerimiz vücudumuzda travmaya maruz kalan organlarımız arasında ilk sırada yer almaktadır. Ellerimiz tendon kesileri, kırıklar, yumuşak doku kayıpları, nörovasküler problemler, periferik sinir problemleri ve travmalar gibi birçok yaralanmaya maruz kalmaktadır. Bu yaralanmalar sıklıkla mesleki yaralanmalar, iş kazaları, trafik kazları, ateşli silah yaralanmaları ve ev içi kazalardan kaynaklanmaktadır. Eldeki yaralanmaların şiddeti düşük seviyede bile olsa belirgin derecede fonksiyon kaybına neden olabilirler. El yaralanmasına sahip bireylerin günlük yaşam aktiviteleri, iş ve üretici aktiviteler, mobilite ve yardımcı günlük yaşam aktiviteleri ile ilgili birçok fonksiyonel performans alanında problem yaşadığı tespit edilmiştir.

Okulumuz el rehabilitasyonu ünitesinde üst ekstremite özellikle el yaralanmaları ile ilgili tedavi yaklaşımlarında bulunulmaktadır. El terapisi/ el rehabilitasyonu, üst ekstremitede (omuz, kol, dirsek, önkol, el bileği ve el) meydana gelen bozuklukların ya da yaralanmaların değerlendirilmesini ve tedavi edilmesini sağlayan bir bilimdir.  Akut bir yaralanma veya cerrahi sonrası ödem kontrolünün öğretilmesi, ağrıyı azaltmak amacıyla uygun stratejilerin uygulanması, ağrı sınırında normal eklem hareket açıklığını korumak amacıyla yapılacak yaklaşımlar ve özellikle hastalığın ne olduğu, hastalık/yaralanma süreci ve iyileşme aşamaları konusunda hasta eğitimi yapmak el terapistlerinin ilk görevleridir. Aktiviteye mümkün olduğunca en hızlı sürede geri dönüş için aktivite analizi yapılıp gerekli modifikasyonlar ile uygun yardımcı araç önerilmeli ve kullanımı konusunda eğitim vermelidir.  Tedavi sürecinde el terapistleri skar doku yönetimi, normal eklem hareket açıklığını, kuvveti ve kavrama becerisini arttırmaya ve günlük yaşam aktivtelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yaklaşımlar kullanırlar. Bunun yanı sıra uygun splinte karar verme, splinti modifiye etme ve splint kullanımı konusunda eğitim verme el terapistlerinin görevleri arasındadır. Ayrıca el terapistleri kişilerin yaralanma sonra işe geri dönüş süreçleri hakkında hastalara rehberlik etmelidirler. El yaralanması geçiren hastaların biyopsikososyal model çerçevesinde ele alınması gerektiği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

Değerlendirmeler

Katıldığımız Kongreler-Sempozyumlar