Tarihçe

Dünyada 100 yıllık bir geçmişi bulunan Ergoterapi (Occupational Therapy, İş ve Uğraşı Tedavisi) mesleğinin temelleri ilk kez Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun kuruluşu ile atılmıştır. Prof Dr İhsan Doğramacı tarafından rehabilitasyon terapistleri yetiştirmek üzere açılan okulun 24 Temmuz 1964 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmeliğinde belirtilen bölümleri arasında Mesleki Tedavi ve Meşguliyet tedavisi bölümleri vardır. Bu konularda yapılan çalışmalar yüksekokulun iş ve uğraşı tedavisi ünitesinin kurulması ile gerçekleşmiştir.

İş ve Uğraşı Tedavi Ünitesi ilk olarak Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda açılmış, bir süre faaliyet gösterdikten sonra kapatılmıştır. 1981 yılından itibaren tekrar Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında faaliyet göstermeye başlamış, 1983 yılından itibaren ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda faaliyetlerine devam etmiştir.

Pediatri, erişkin ve mesleki rehabilitasyon alanında faaliyet gösteren iki ayrı eğitim, araştırma ve uygulama ünitesinde çalışmalar sürdürülmüştür. Sonraki yıllarda duyu bütünlüğü uygulama odası açılmıştır. Ünitelerde iş ve uğraşı tedavisi ile ilgili çalışmalar; hasta tedavisi, yurt içi ve yurt dışı eğitim çalışmaları şeklinde sürdürülmüştür. Bu ünitelerin eğitim ve araştırma üniteleri olarak gelişimi ile rehabilitasyona gereksinim duyan farklı engel gruplarına özelleştirilerek hizmet verilmiş ve bilimsel yayınlar yapılmıştır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu ders programında 3. sınıfta yer alan, iş ve uğraşı tedavisi dersi, son sınıftaki staj dersinin ilgili ünite çalışmaları ve mezuniyet sonrası eğitim çalışmaları ile konuya özelleşen fizyoterapistler tarafından iş ve uğraşı tedavisi uygulamaları gerçekleşmiştir.

1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalına bağlı İş ve Uğraşı Tedavisi Yüksek Lisans ve Doktora Programları açılmıştır.

İş ve Uğraşı Tedavi Ünitesi ve mezuniyet sonrası program kapsamındaki faaliyetler içinde 150'nin üzerinde bilimsel çalışma üretilmiştir. 1982-2009 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında İş ve Uğraşı Tedavisi alanında 31 adet tez yapılmıştır. 1998 yılından itibaren, HÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalına bağlı İş ve Uğraşı Tedavisi Yüksek Lisans ve Doktora Programlarında 24 adet (16 yüksek lisans, 8 doktora) tez tamamlanmıştır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişiklik 7/d-2 maddesi uyarınca 18.02.2009 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı Ergoterapi Bölümü ve buna bağlı Ergoterapi Ana Bilim Dalı açımıştır.